издателство ОМОФОР
 
енорийски център
 
дневен център
 
медицински център
 
православен център

 

 
 

Създадохме Енорийския център, водени от желанието "да постоянстваме в учението на апостолите, в общуването, в хлеболомението и в молитвите." Казано по най- обикновен начин - искахме да пребиваваме заедно, да учим и споделяме вярата си както по време на света Литургия, така и след това, да живеем вярата си в служба на ближния, според повелята на Господ Иисус Христос. Бяхме няколко човека, новоповярвали, с присъщия на неофитите плам, амбиция, енергия, нетърпение.

Идвахме в Църквата с нашите книжни представи за ранноапостолската община, за велики подвижници и пламенни проповедници, но и с много реални нужди. Земната Църква, тази, дето я възприемахме с нашите телесни и немощни духовни очи, не винаги успяваше да посрещне очакванията ни.

 

 
Сблъскахме се с невежество, безразличие, прашасали стереотипи, духовен провинциализъм. Бързо осъзнахме, че Църквата е такава, каквито сме всички ние, че недъзите й започват и свършват с нас самите. И затова най-естественото нещо беше да заработим в собствената си енория. В последствие разбрахме, че в началото на века на територията на нашата енория фондация "Всех скорбящих радост" поставя основите на църковната социална дейност в следосвобожденска България. Случайни неща, разбира се, не стават, но така или иначе трябваше наново да създаваме работещ модел.

За половин година изкристализираха основните програми, по които работим. Това са: енорийски живот, образование, култура и изкуство и социална дякония. Всички тези, иначе хубави инициативи, щяха да си останат на хартия, ако ги нямаше хората - нашите братя и сестри в Христа, които разпознаха в енорийския център своето си място, които му вдъхнаха живот и уют. Има една личност, без която никаква енория и никакъв енорийски център не е възможен. Това е енорийския свещеник. Без постоянната подкрепа и молитвено застъпничество на отец Николай, отец Живко и отец Димитър кой знае къде щяхме да сме сега. И накрая. Не искаме този център д а си остане нещо екзотично и уникално. Мечтаем си съвсем скоро подобни местенца, защо не и по-успешни, да се появят и в други енории по цялата страна и сме готови да споделим опита си.

 

Контакти:

Енорийски център Покров Богородичен
Ул. Георги Данчов Зографина 2, София 1606
Тел./факс: (02) 953 3523
Ел. Поща: parish_center@pokrov-foundation.org

 

 

2004 webmaster
 
главна страница